Hoppa till innehåll

Kan stress orsaka bröstcancer?


Krävande och slitsamt arbete i kombination med ett fungerande vardagsliv gör att många kvinnor känner sig stressade. En vanlig fråga är om detta också påverkar riskerna att utveckla bröstcancer? 

Återkommande långvarig stress påverkar kroppens hormonsystem så att fler så kallade stresshormoner som till exempel epinefrin och norepinefrin frisätts, vilka kan ge ökat upphov till ökat blodtryck och hjärtfrekvens och även påverka kroppens blodsockernivåer och immunsystem. Personer som upplever långvarig stress i arbets- och vardagslivet har ofta huvudvärk, problem med sömnen, ångest och det finns forskning som visar en ökad mottaglighet för virusinfektioner ex COVID-19.

Men kan långvarig stress öka risken för bröstcancer? I en artikel från National Cancer Institute (NCI) i USA från 2022 görs en genomgång av olika vetenskapliga studier som inte kan finna något samband. 
Men även om vetenskapen inte kan finna något direkt samband mellan ett liv med återkommande stress och bröstcancer kan det finnas indirekta kopplingar. Kronisk stress kan leda till ohälsosamma beteenden som ökat intag av alkohol, tröstätande med åtföljande viktuppgång och ett stillasittande liv vilka i sin tur ökar risken för att utveckla bröstcancer. Att välja en livsstil som undviker återkommande långvarig stress är därför en självklar rekommendation.