Även om behandlingsresultaten för bröstcancer har förbättrats avsevärt genom nya forskningsbaserade terapier, är det fortfarande den näst vanligaste dödliga cancern hos kvinnor. En särskild utmaning vid behandling av bröstcancer är att sjukdomen återkommer. Även när behandlingen ser ut att vara framgångsrik och cancern anses vara borta, kan den återkomma flera år senare antingen lokalt eller i värsta fall genom att spridas till andra delar av kroppen. Det finns en misstanke att detta beror på en ”vilande bröstcancerceller”. Finska cancerforskare har upptäckt en mekanism som väcker dessa vilande bröstcancerceller och har också visat på en mekanism som avsevärt förbättrar behandlingsresultaten i experimentella modeller.
Forskargruppen ledd av Jukka Westermarck, professor i cancerbiologi vid Åbo Biosciences Center och InFLAMES forskningsflaggskepp vid Åbo universitet och Åbo Akademi, närmade sig denna forskningsfråga genom att behandla bröstcancerceller som är känsliga för behandling med HER2-hämmare i nio månader och genom att övervaka hur dessa cancerceller kunde återuppta sin tillväxt under behandlingen. Forskargruppen identifierade ett protein (DUSP6) som när det blockerades under cancerbehandlingen hindrade bröstcancercellerna att växa.
"Baserat på våra fynd kan blockering av DUSP6-proteinet därför ge en grund för effektiv kombinationsbehandling även i HER2 bröstcancerfall som redan har tappat svaret på behandlingen", säger professor Westermarck.